GastronomieHobby

Jak na domácí toastový chléb



Domácí toastový chléb

Domácí toastový chléb je skvělý do snídaní, sendvičů a toastů. Je měkký, nadýchaný a vůně čerstvého chleba je nenahraditelná. Příprava je jednoduchá, ale vyžaduje trochu trpělivosti na kynutí.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 7 g sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého droždí)
  • 300 ml vlažné vody
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce (na potření, volitelné)

Postup

1. Příprava droždí

Pokud používáte sušené droždí, smíchejte je s cukrem a vlažnou vodou a nechte asi 5 minut aktivovat, dokud se nevytvoří pěna. Pokud používáte čerstvé droždí, rozdrobte je do vody s cukrem a nechte chvíli stát, dokud se neaktivují.

2. Míchání těsta

V míse smíchejte mouku a sůl. Udělejte v prostředku důlek a vlijte do něj aktivované droždí a vlažnou vodu. Přidejte změklé máslo. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a vznikne měkké, elastické těsto.

3. Hnětení těsta

Těsto na pracovní ploše hněťte asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody.

4. Kynutí

Těsto vložte do lehce pomoučené mísy, přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě asi 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.

5. Tvarování a druhé kynutí

Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a jemně ho promačkejte. Tvarujte do podoby bochníku a vložte do vymazané formy na toastový chléb. Přikryjte a nechte kynout ještě asi 30 minut, dokud se znovu nezvedne.

6. Pečení

Předehřejte troubu na 220°C. Pokud chcete, potřete vrch chleba rozšlehaným vejcem pro krásnou zlatou barvu. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, dokud chléb není zlatavý a při poklepání na spodní stranu nezní dutě.

7. Chlazení

Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce, než ho nakrájíte, aby se nesrazil a zůstal nadýchaný.

Tipy

  • Změkčení másla: Ujistěte se, že máslo je změklé, aby se snadno vmíchalo do těsta.
  • Kynutí: Pokud je v místnosti chladno, můžete těsto nechat kynout na teplém místě, například v mírně předehřáté troubě (na 30–35°C).
  • Údržba formy: Pokud nechcete, aby se chléb přilepil na formu, vymažte ji máslem nebo použijte pečicí papír.

Domácí toastový chléb je nejen chutný, ale také mnohem zdravější než komerčně vyráběné varianty, protože víte přesně, co obsahuje. Užívejte si jeho čerstvost a chuť v různých receptech a na snídaně.




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: